ITIA nu a avut milă de Simona Halep, dar cu alți tenismeni nu a acționat la fel. Ce s-a întâmplat cu americanul care a fentat controalele anti-doping

de: Beatrice Dumitru
25 10. 2023

Simona Halep a fost prinsă dopată și a fost suspendată patru ani. Dar alți tenismeni nu au fost pedepsiți atăt de drastic, deși au trișat. Este cazul americanului care a fentat controalele antidoping. Ce pedeapsă a primit acesta.

Cazul tenismenului care a fentat controalele anti-doping

Agenția Internațională pentru Integritatea în Tenis (ITIA) a cerut o pedepasă exemplară în cazul Simonei Halep, prinsă dopată cu roxadustat și cu nereguli în pașaportul biologic. Din dosarul procesului reiese că ITIA a cerut o pedeapsă de șase ani pentru sportiva din Constanța, dar în cazul altor tenismeni care au trișat lucrurile au stat altfel.

Tenismanul american Jenson Brooksby a fost suspendat pe o perioadă de 18 luni după ce ratat trei teste antidoping într-un răstimp de un an, a anunţat ITIA, într-un comunicat, citat de agenţiile internaţionale de presă.

Jenson Brooksby a fost suspendat pentru că a fentat controalele anti-doping. Sura foto: Profimedia

Jenson Brooksby, 22 de ani, care a atins locul 33 mondial în iunie 2022, cea mai bună clasare a carierei, va putea relua competiţiile în ianuarie 2025. Agenia a precizat că suspendarea lui Brooksby a fost confirmată în urma unei reuniuni care a avut loc pe 10 octombrie şi la care au participat jucătorul şi martorii săi, printre care şi un agent de control antidoping.

Explicația tenismenului american

Tenismenul american, acum locul 301 în lume, a recunoscut că a ratat primul şi al treilea test antidoping, dar contestă validitatea celui de-al doilea pe care se consideră că l-a ratat.

După ce a examinat probele, tribunalul a apreciat că gradul de responsabilitate al lui Brooksby pentru testul ratat este unul ridicat’‘, a subliniat ITIA.

Citește și: Ce șanse are Simona Halep să scape de suspendare, după apelul de la TAS. „Nu cred că avocații ei n-ar fi exploatat aceste elemente”

De asemenea, tribunalul a precizat că un agent de control antidoping care a încercat să efectueze al doilea test ‘‘a fost privat de toate măsurile rezonabile” de a-l localiza pe Brooksby.

‘Programul de localizare este un mijloc esenţial în menţinerea unui sport curat şi nimeni nu doreşte ca jucătorii să încalce regulile în această manieră. Le cerem urgent tuturor jucătorilor să ia măsurile necesare pentru a se asigura că sunt meticuloşi în declaraţiile lor de localizare”, a afirmat Karen Moorhouse, directoarea generală a ITIA, în comunicat.

Simona Halep a făcut apel la TAS. Ce solicită

La mai bine de o lună după ce a fost suspendată patru ani, Simona Halep  a făcut apel la TAS, în speranța că se va putea întoarce pe teren mai devreme de 6 octombrie 2026. În așteptarea unui verdict favorabil, ea se antrenează intens, dar fără să știe dacă și când ar putea reveni în competiții.

Potrivit tribunalului de la Lausanne, sportiva din Constanța cere ca decizia ITIA să fie anulată şi suspendarea primită ”să fie redusă”.

Citește și: Simona Halep i-a dat lovitura decisivă lui la Patrick Mouratoglou. Dovada că ruptura este totală

”Procedurile TAS au început. În concordanţă cu Codul sportiv de arbitraj (Codul TAS-CAS), părţile fac schimb de acte depuse în scris, iar panelul de arbitri va decide constituirea cazului. Apoi, panelul va dispune direcţii procedurale pentru următoarea fază a procesului, inclusiv stabilirea unei audieri”, a precizat TAS.

Fostul lider mondial a acumulat câștiguri totale de 40.203.437 de dolari. Fostul număr 1 în clasamentul WTA a câștigat 24 de trofee, dintre care două de Grand Slam, unul la Roland Garros și unul la Wimbledon.